tirsdag den 30. oktober 2007

HR NYHEDSBREV # 12

HR-nyheder fra Claus Hellmann – d.23. oktober, 2007
# 12 Opdatering af HR
http://www.hellmann.dk – Hellmann HRS
Alle tidligere nyhedsbreve: www.hrnyhedsbrev.blogspot.com

Tak - til alle som i den senere tid har udtrykt ønske om at modtage nyhedsbrevet. I er naturligvis fortsat meget velkomne til at opfordre til at andre også modtager denne gratis information.
1. De vigtigste HR-udfordringer for europæiske virksomheder
2. Kilde til HR: en massiv mængde HR-stof
3. HR strategi workshop
4. Roskilde Banks Erhvervsklub
5. Er vi dygtige nok til at kunne uddanne os til fremtiden?

1. De vigtigste HR-udfordringer for europæiske virksomheder
Boston Consulting Group har gennemført en analyse, hvis formål var at identificere de væsentligste HR-udfordringer i Europa frem mod 2010 - 2015. I undersøgelsen var 27 lande repræsenteret og virksomhederne var både små, mellemstore og store. Fem emner viste sig at blive fremherskende:
Styring af talenter
De demografiske udfordringer
Udvikling af den lærende organisation
Styring af en balance mellem arbejde og fritid og
Ledelse af forandring og kulturelle transformationer
Du kan læse mere i den executive opsummering, som følger med rapporten. Kan rekvireres hos admin@hellmann.dk (gratis).

2. Kilde til HR:
Mangler du viden indenfor et eller andet HR-område, så er der hjælp at hente mange steder. Denne gang har vi fundet en guldgrube af HR-informationer. Tag en tur ind på http://www.hr-guide.com/

3. HR Strategi workshopI samarbejde med IBC afholder jeg en HR strategiworkshop d. 21. januar. Det sker i forbindelse med årets konference for kompetenceudvikling. Se selv mere på www.ibceuroforum.dk/komp eller kontakt mig direkte.
4. Roskilde Banks ErhvervsklubDen 22. sæson i klubben er begyndt, og i næsten alle årene har jeg haft fornøjelsen at være mødeleder. Vi har præsenteret over 100 af de bedste indlægsholdere i Danmark, som har talt om ledelse, virksomhedsudvikling, strategier og meget andet. Møderne finder sted i forskellige byer på Sjælland. Læs mere på Roskilde Banks hjemmeside: www.roskildebank.dk (Under Erhverv). Første møde finder sted i Holbæk d. 23. oktober, og præsenterer Henrik Byager.

5. Er vi dygtige nok til at kunne uddanne os til fremtiden?I en stille stund kan man godt føle sig lidt overvældet over de meget store forandringer, som vi er midt i. Så kan man spørge sig selv, om vi egentlig er dygtige nok til at klare de meget store krav, der stilles til os i fremtiden. Jeg har stillet en række spørgsmål om læring og funderet over, om de institutioner, som vi hidtil har stolet på, også i fremtiden vil være de rigtige til at formidle læring. Læs og deltag gerne med kommentarer på www.claushellmann.blogspot.com


Vi håber, at du har lyst til at sende nyhedsbrevet videre til dine kolleger o.a., som kan have interesse i det. Har du ikke lyst til at modtage nyhedsbrevet, bedes du venligst sende en e-mail til os med teksten: ”Ønsker ikke nyhedsbrev”.

Tilmelding til nyhedsbrevet sker ved at sende en e-mail til helga.sinding@hellmann.dk

Mange HR-hilsenerClaus Hellmann Hansen

tirsdag den 9. oktober 2007

HR NYHEDSBREV # 11

HR-nyheder af Claus Hellmann – d. 25. september, 2007
# 11 Opdatering af HR
http://www.hellmann.dk – Hellmann HRS


1. Hvordan fanger man viden fra en nøglemedarbejder, der forlader firmaet?
2. Ny Dave Ulrich bog om ledelse og læs kapitel 1 her.
3. HR-teorier – hurtige opslag
4. Mangler du øvelser?
5. Hvis du vil være konkurrencedygtig, må du være anderledes – Tom Peters for fuld udblæsning.

1. Hvordan ”fanger” man viden fra en nøglemedarbejder, der forlader firmaet?
Du kan ikke finde svar på dette i tekstbøgerne; men måske kan vi hjælpe hinanden, hvis vi eksperimenterer med metoder. Hvad hvis man f.eks. videotapede samtaler med nøglemedarbejderen og strukturerede disse samtaler omkring vigtige temaer? Eller man bad nøglemedarbejderen om at udarbejde en kort drejebog om, hvordan visse ting i jobbet blev udført? Eller man talte om de eksterne kontakter som nøglepersonen har, og fik kvalitativ information og ikke blot telefonnumre og e-mailadresser? Eller hvad hvis??
Har du idéer til dette område, så skriv dem ned og send dem, så vil jeg sørge for at det bliver dækket i et fremtidigt nyhedsbrev. Skriv til
admin@hellmann.dk

2. Ny Dave Ulrich bog.
Dave Ulrich har sammen med Norm Smallwood skrevet en ny bog om ledelse, og som det næsten er tilfældet hver gang Ulrich udgiver en ny bog, så er der tankegods med. Titlen er: Leadership Brand: Developing Customer-Focused Leaders to Drive Performance and Build Lasting Value, og som sædvanlig drejer det sig om at lytte til kunderne – I dette tilfælde når man skaber ledelsesudvikling, der er strategisk anderledes end den ledelsesudvikling, der foregår hos konkurrenterne. Som ved tidligere udgivelser fra Ulrich har jeg fået lov til at lægge første kapitel på hjemmesiden:
www.hellmann.dk. Se under ”Artikler”, Hvis du vil læse videre. Eller læs det superkorte resume på www.claushellmann.blogspot.com

3. HR teorier – hurtige opslag

Vi vælter os i mere eller mindre velbegrundede modeller og teorier indenfor HR. Den store sammenhæng er der ikke, og det vi betragter som HR-disciplin er ofte mere styret af den øjeblikkelige nødvendighed end af overordnede betragtninger. I dette kaotiske billede kan man let glemme hvad den ene eller anden model står for. Her er der hjælp at finde på: http://www.12manage.com/i_hr.html.

4. Mangler du øvelser?
Er du træt at de gamle øvelser, som deltagerne kender, og har du brug for nye indfaldsvinkler f.eks. til teamudvikling. Så lad dig inspirere på
http://www.wilderdom.com/games/ 5. Hvis du vil være konkurrencedygtig, må du være anderledes

5. Tom Peters, guruen over alle guruer, kan sige tingene så provokerende, at man nødvendigvis bliver tvunget til at tænke sig om. Se ham her med nogle korte kommentarer:
http://www.youtube.com/watch?v=0UyvJgOCS1w&mode=related&search= Og hvis du finder det fascinerende (hvilket alle ikke altid gør), så se flere af de andre kommentarer fra Tom Peters på samme youtube-side.


Vi håber, at du har lyst til at sende nyhedsbrevet videre til dine kolleger o.a., som kan have interesse i det. Har du ikke lyst til at modtage nyhedsbrevet, bedes du venligst sende en e-mail til os med teksten: ”Ønsker ikke nyhedsbrev”.

Tilmelding til nyhedsbrevet sker ved at sende en e-mail til
helga.sinding@hellmann.dk

Mange HR-hilsener
Claus Hellmann Hansen